دغدغه دوستداران محیط زیست و پیشرفت تکنولوژی و کمی راحت طلبی، منجر به تولید ظروف یکبار مصرف شد. ظروف یکبار مصرف جایگزین ظروف شیشه ای، ملامین و... هستند و بعد از هر بار مصرف، دور انداخته میشوند.
این ظروف، ابتدا در رستورانها، فست فودها، مغازههای بیرون بر استفاده می شد و کم کم وارد مکانهایی مثل ادارهها، سالن های غذاخوری، اتوبوسهای بین شهری، مهد کودک ها و... شد. استقبال از این ظروف، باعث شد تا در مهمانیها از بشقاب و قاشق و چنگال و لیوان های یکبار مصرف استفاده شود.
امروزه ما استفاده از لوازم پلاستیکی و نایلونی هر روز کم تر می شود و جای خود را به ظروف یکبار مصرف کاغذی می دهند. از دلایلی که از ظروف پلاستیکی کمتر استفاده می شود می توان به مضر بودن آن برای انسان و محیط زیست اشاره نمود. از این رو استفاده از ظروف یکبار مصرف کاغذی امروزه بسیار رواج پیدا کرده است. از انواع این ظروف کاغذی می توان به لیوان یکبار مصرف کاغذی اشاره کرد که بسیار پرمصرف می باشند.
مصرف بی رویه پلاستیک همگام با رشد صنعت و تکنولوژی به دلیل فرآیند برگشت پذیری آهسته و کند که عملا صدها سال به طول می انجامد، آن را به یک بحران زیست محیطی تبدیل کرده است. در سال های اخیر همیشه هشدارهایی در مورد اثرات سوء استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی به گوشمان رسیده است. گذشته از بحث آسیب رسانی به محیط زیست، استفاده از این ظروف برای سلامت انسان نیز مضر می باشد.
ظروف یکبار مصرف پلیمری در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای ۴۰ درجه، ماده ای شیمیایی استایرن از خود خارج میکنند که موجب تلخی غذا شده و بیش از ۷۷ نوع بیماری سرطان زا را به همراه دارد. پرکاربردترین ترکیب شیمیایی مورد استفاده در تولید ظروف پلیمری یا همان ظروف یکبار مصرف، وینیل کلرید است که مونومری از پلی وینیل کلرید(PVC) و استایرن است که در تولید بیشتر پلاستیک ها کاربرد دارد. از وینیل کلرید به عنوان عامل ایجاد سرطان کبد در مدل های حیوانی و همچنین انسانی نام برده شده است. مسمومیت شدید با این ترکیب باعث افسردگی سیستم عصبی مرکزی و آسیب جدی به کبد می شود.
کاغذ استفاده شده در لیوان یکبار مصرف کاغذی، مقوای لیوانی نامیده می شود که درست شده از چند لایه مخصوص دارای پوشش ضد آب می باشد. این کاغذ به خواصی از جمله سختی بالا و مقاومت در برابر خیس شدن احتیاج دارد.
مراحل تولید لیوان یکبار مصرف کاغذی نیازمند دستگاه های خاص این پروسه می باشد که شامل شکل دهی غلطکی برای شکل دهی رولی مورد نیاز به کاغذ و حفظ خواص مورد نیاز کاغذ و پوشش دهی پلاستیکی برای لیوان می باشد.
وزن استاندارد لیوان ها 170 تا 350 گرم هست. لازم به ذکر است که مواد لیوان کاغذی از مواد غیر بازیافتی تولید می شود و بهداشتی می باشند. گاهی اوقات از کاغذهای دو لایه برای نگهداری حرارت در ساخت لیوان یکبار مصرف کاغذی مانند انواع لیوان کاغذی تبلیغاتی استفاده می شود.
در این صورت لایه دوم (تهیه شده از مواد بازیافتی) روی لایه اول (تهیه شده از مواد بهداشتی) قرار دارد و با مایعات داخل لیوان یکبار مصرف کاغذی در تماس نیست.
لیوان های کاغذی و نوشیدنی های داغ همواره به هم مرتبط می باشند. با اضافه کردن مقدار کمی از خاک رس به ته لیوان و چرخاندن سریع آن، خاک رس به منافذ دیواره ها نفوذ کرده و باعث ضد آب شدن لیوان یکبار مصرف کاغذی می گردد، اگرچه این امر کمی مزه و بوی مقوا را تغییر می دهد.
لیوان یکبار مصرف کاغذی برای نوشیدنی های سرد، یکسان عمل نمی کند و بسته به چگالش، اشکال بیرونی لیوان کاغذی را بی ثبات می کند. به منظور برطرف کردن این مشکل لایه بیرونی و درونی را با موم می پوشانند.
جنس لیوان کاغذی به شکلی است که به راحتی میتوان روی آن چاپ لوگو و رنگ های تبلیغاتی خود را استفاده کرد و از باز خورد بسیار عالی لیوان کاغذی تبلیغاتی نهایت استفاده را برد.
چاپ لیوان یکبار مصرف کاغذی به صورت چاپ افست انجام می شود. که این چاپ برای تیراژ های 1000 تا 5000 به صورت چاپ عمومی (استفاده از چند فرم مختلف کنار هم) است و در کارهای با تیراژ بالاتر به دلیل بالا رفتن قیمت چاپ لیوان تبلیغاتی، به صورت اختصاصی صورت می گیرد.
استفاده از لیوان کاغذی تبلیغاتی می تواند روشی مؤثر برای تبلیغ نام تجاری شما باشد که با چاپ لوگو یا عکس برندتان بر روی لیوان کاغذی تبلیغاتی می توانید پیام شرکتتان را به مخاطبان خود برسانید.
لیوان کاغذی تبلیغاتی جزء کالاهای تبلیغاتی کم هزینه می باشد و از آن می توان در همایش ها، رستوران ها و فست فود ها، نمایشگاه ها، هیات های مذهبی، بیمارستان ها، ادارات دولتی و خصوصی، شرکت های تولید چای و نوشیدنی های سرد و گرم و ... استفاده کرد.
چند سالی است که ظروف یکبار مصرف به صورت خواسته یا نا خواسته وارد زندگی ما شده اند.
سالانه میلیون ها تن پلاستیک در صنایع بسته بندی استفاده می شود؛ موادی که زمان برگشت آن ها به طبیعت 300 تا 500 سال طول می کشد.
ظروف یکبار مصرف «پلی استایرنی» که به طور عمده در بازار وجود دارد از «مونومراستایرن» که ترکیبی «آروماتیک» است، تشکیل شده اند.استفاده از مواد پلی استایرنی برای مواد غذایی گرم و داغ، از نظر بهداشتی به هیچ عنوان مناسب نیست. زمانی که این ظروف با مواد غذایی گرم و داغ و به ویژه چرب تماس پیدا می کنند، فرآیند آزاد شدن این مونومر سمی تسریع می شود.
پلاستیک ها، محیط زیست را به محاصره خود درآورده اند و ظروف پلاستیکی عامل بزرگ ترین مشکلات زیست محیطی هستند. و ما باید تا حد امکان مصرف ظروف پلاستیکی را به حداقل برسانیم. این امر موجب بروز آسیب کم تری به محیط زیست می شود.